HTML

Benne van az X-faktor

2012.02.14. 13:13 audiovizualis

Megasztár 6 – A válogatás, Tv2

2012. február 10. 

Hála istennek elkezdődött a ki tudja hanayadik Megasztár a Tv2-őn. Az utolsó széria csúfos bukása után, a csatorna komoly változtatásokat eszközölt a produkción, melyeknek köszönhetően jóval X-faktorosabb lett (a kelleténél) a produkció. Nem indulhatnak tehát zenekarok, nem színházban megy a válogatás, hanem igazi stúdióban és a zsűri gombok nyomogatásával dönti el, hogy ki jut tovább a legjobb 24-be. Csak éppenséggel akkor kell gombot nyomni, ha tetszik a tisztelt ítészeknek a produkció. Apropó zsűri: 75%-ban a véleménymondókat is lecserélték. Így a felállás a következő: Bochkor Gábor (aki bevallása szerint több ezer rádiós slágert hallott már, szóval tudja mi a jó zene. Más kérdés, hogy mind az egykori Sláger rádión, mind pedig a Neo FM-en reggelente ugyanaz a 15 szám ismétlődik.), Falusi Mariann (aki korábban Csillagok Születésében asszisztált), Bereczki Zoltán (akinek inkább táncolni kellene, mint humorkodni) és Mester Tamás (akit szegényt nem is akartak zsűrinek, de sajnos Caramel nem ért rá).

a zsűri és az új white cube rendszer

De lássuk mi történt az első adásban:

Megkaptuk a szokásos teátrális kezdést feszülten patetikus zenével és a statisztikai adatok legjobbjaival. Érdekesség, hogy 59 döntős volt az eddigi Megasztárokban és ők összesen negyedmillió albumot adtak el. Namost ebbe még nem tudnék belekötni, soha nem számoltam meg, de pár perccel később a zsűri méltatásánál kiderült, hogy Mester Tamás egymaga háromszázezer lemezt adott el. Itt már rögtön rajzoltam egy képzeletbeli kacsacsőrt a két szám közé, mely alapján kiderült, hogy Mester, vagy baromi híres és veszik, mint a cukrot, vagy nem olyan nagy szám eladni kétszázötvenezer korongot 59-ed magammal. Engem nem basznak át egykönnyen, figyelek! Természetesen ebben a hypolós részben a műsor elején odaszúrnak kicsit a közszolgálati konkurenciának, miszerint az Eurovíziós castingon indulók felét a Megasztár termelte ki. Hát igazán köszi (kritika kicsit lejjebb)!

Még egy kicsit magyaráz Tilla hangja a szabályokról, meg a többezer jelentkezőről, aztán bele is vágunk. Jön az első versenyző, akinek teljesen tele a gatyó és percekig nem mer felmenni a színpadra. Meg persze jön a szokásos kisfilm dióhéjban az életéről. Egyébként az adás egészét tekintve a személyes történetek kerültek túlsúlyba a tehetségtelen balfaszokkal szemben. Csak tudnám akkor mi lesz az Aktívban, ha ellövik az összes háttérsztorit már a válogatón. Mindenesetre valószínűleg megnézték a szerkesztők az American Dreamz című csodálatos filmet, melyből kiderül a tehetségkutatók szelekciós alapelve, miszerint nem pusztán tehetségeket keresnek, hanem a tehetség + megható/átérezhető sztori a jó párosítás. Ennek megfelelően bekerült a legjobbak közé olyan, aki anyukájának akart bizonyítani, megkomolyodásra vágyó bohém rocksztárkezdemény, árva lány és egy végtagsérült fiú is. A zsűri értékelése most nem kap túl nagy szerepet, de Bereczkitől azért megtanulhattuk, hogyan lehet állat leejteni a tv-ben és hogy, a „pofoznivaló hang” pozitív szóösszetétel.

Nagy meglepetésre nem jut tovább sem a 11 éves svéd kislány, sem pedig az őrült AC/DC-t rikácsoló fazon. De ez még csak az első adás volt! Sajnálatomra csak az adás utolsó harmadában kerülnek elő igazán tehetségtelen emberek, melyek közül a 81 éves Jutka nénit emelném ki, aki a pi-piros a pipacs virágával tört volna a slágerlisták élére (és szerette volna megnyerni az elektromos (!!!) autót).

Jutka néni

Azért egy igazán érdekes hang akadt az adás folyamán. A második rész elején Kullai Tímea Son of a preacher man-je tényleg jó volt. Csak hát szegénynek nincs igazán jó sztorija; kicsit önbizalomhiányos, aztán annyi. Az viszont tényleg döbbenetes, hogy még a 6. Megasztárba is jelentkeznek igazán tehetséges előadók, teljesen figyelmen kívül hagyva a televíziós tehetségkutatók kiszipolyozó magatartását, és aláírva olyan szerződéseket, melyek jó esetben legalább egy évre, rossz esetben egy életre száműzik őket a falunapok és vidéki diszkók haknijainak világába. 

Teljes adás és a képek forrása itt: http://tv2.hu/megasztar/ 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://audiovizual.blog.hu/api/trackback/id/tr204104423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása