HTML

Audiovizuál

Vizuális környezet. Televízió. Média. Kiállítás.

Friss topikok

Címkék

Jól elhúzták a nótánkat - A dal (Magyar Televízió 1. – 2012. január 28. )

2012.01.29. 21:47 audiovizualis

 A Magyar Televízió fokozatos kommercializálódásának következő fázisához érkeztünk A Dal című showműsor szombati adásával. A közsszolgálati televízió több szempontból is nagyot akart kaszálni, a lehető legkevesebb energia befektetésével és ez meg is látszott a produkción.

Állításomat alátámasztandó, rögtön itt van a showműsor „célja”: 20 vadonatúj magyar dalból kiválasztani egyet, ami Magyarországot képviseli majd az idei Eurovíziós Dalfesztiválon. A már nevét illetően is hihetetlen avittnak tűnő nemzetközi dalverseny soha nem tartozott a legjelentősebb zenei események közé, nálunk meg kifejezetten érdektelennek tűnt, egészen tavalyig, amikor is az X-faktor PR-osai Wolf Kati részvétele miatt hihetetlen nagy feneket kerítettek az eseménynek. Ha valaki már ezt is sok hűhónak tekintette semmiért, akkor nehéz lesz feldolgoznia A dal című műsorban történteket.

A köztévé tehát tulajdonképpen mit csinált? Nyilvánossá tette a castingot egy teljesen érdektelen eseményre. Ehhez összegyűjtötte a létező összes kereskedelmi televíziós tehetségkutatóban feltűnt túl-hypolt énekest és három jó szombat esti filmtől megfosztva a nézőket, csinált egy teljesen hagyományos sms-szavazós műsort. A helyzet persze rosszabb, mint a kertévéken, mert világslágerek híján unalmas és tingli-tangli dalok váltakozásával telik el a két órás műsoridő. Arról nem beszélve, hogy míg a zsűri méltatásával hosszú és mindenki számára kínos percek teltek el, az előadókról semmit nem tudtunk meg. Hiszen ki ne tudná ki az a Heincz Gábor? Szerencsére a maratoni reklámblokkokat megúsztuk, ellentétben az „és ha szavaznak, akkor nyerhetnek is” blokkokkal, melyből negyed órán belül hármat is élvezhettünk.

A műsor alkalmazottai és arcai unalomig (el)használt figurák – ebből is látszik a low budget műsorkészítő politika – úgy, mint Gundel Takács Gábor, Kapócs Zsóka (a műsorvezetők), vagy a zsűri (Rakonczai VIP Viktor, Wolf X-faktor Kati, Rákay főintendáns Philip és Csiszár viszketeg Jenő). A zsűri egyébként láthatóan lubickolt a lehetőségben, hogy szavakkal és gesztusokkal megalázza a Megasztárok által elkényeztetett egyéniségtelen figurákat (ugyanis három versenyző a zsűri szavazatai, míg egy a nézők szavazatai alapján jut tovább a jelentőségteljes szuperdöntőbe). Külön kiemelném Rákay Philip hasonlatait és humorát, ami (hogy tőle idézzek) „ahogy az angol mondaná devastating” azaz pusztító volt, de az ő pozíciójában szerencsére senkinek nem tartozik emiatt elszámolással.

Az egész műsort az adjunk a szarnak még egy pofont érzete járta át, beleértve a technikai finomságokat is. Lehet, hogy az MTVA baromira megsértődött nemrégiben a Kétfarkú Kutyapárt bakikra épülő híradó-paródiáján, de a tegnapi nap után nem nagyon érvelhetnek azzal, hogy barokkos túlzásokba esett volna az említett kis videó. Ugyanis gyakorlatilag minden elromlott, ami elromolhat ilyenkor. Egy gerjedéses mikrofon miatt például Gallusz Nikiék patetikus produkcióját kétszer kellett mindannyiunknak elszenvedni. Elsősorban a hangtechnikai eszközök mondtak csődöt, így hát a műsort követő adásértékelő meetingen nagyon nem szerettem volna a hangmérnök helyében lenni. Talán nem kellett volna bevállalni ezt az élő közvetítésnek nevezett rejtélyes valamit, amit ennyire nehéz megvalósítani.

A show végén érte el csúcspontját a műsor önkritikátlanásga, a megereszkedett, nagymamának beöltöztetett Friderika produkciójával, aki nyomokban sem hasonlított olyasvalakire, akit az Eurovízió egekbe emelt és ott is tartott. Viszont egyben jól demonstrálta, hogy milyen egy dal, ami csupán negyedik helyezett lett, mégis kenterbe veri a showban hallottakat.

Egyébként főleg a műsor második felében minden megvolt ami kell egy tv-show-hoz. Meghatódottság (Tóth Gabi), örömkönnyek (Tóth Gabi), extázis (Tóth Gabi), gyötrelmesen hosszú hatásszünetek és megfáradt final countdown Gundel takács tolmácsolásában a szavazás lezárársa előtt.

Összegezve már csak annyit írnék, hogy az Mtv ezen próbálkozása csak egy homályos „vízió” arra vonatkozóan, hogy mit is jelenthet a „tele-vízió”, és ehhez most pont az „Euro-víziót” használták ki. Sajnálatos módon azonban, ahogy a bölcsek mondják: szarból nem lehet várat építeni. Persze kíváncsian várom a következő két szombatot!

A műsor elérhető itt

Update: Az Eurovíziós dalfesztiválon a Compact Disco fogja képviselni kishazánkat. A szuperdöntő annyira unalmas volt, hogy képtelenség róla ennél többet írni...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://audiovizual.blog.hu/api/trackback/id/tr623972368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása